Cara Memasak NASI BERIANI

              Tips memasak, berikut cara dan resep masakan ini kami buat supaya para bunda semakin mudah untuk membuat masakan spesial bagi keluarga tercinta, yuk bun ambil hati keluarga dengan masakan - masakan terbaik dari bunda, tentunya dengan resep yang ada di bawah ya bun, untuk membuat Cara Memasak NASI BERIANI itu mudah kok bun, ikuti saja langkah - langkahnya

             Dalam membuat masakan di dapur jika bunda tidak tau resepnya, kami persilkan bunda untuk mencari resep di web kami ini, kami dengan senag hati selalu update untuk bunda tercinta..

             Bunda boleh dan gratis mempraktekan semua resep yang ada di web ini, kami akan semakin semangat jika bunda bisa semakin kreatif dalam memasak karena adanya web kami ini, yu bun mulai membuat Cara Memasak NASI BERIANI




NASI BERIANI...save kat wall



Nasi

2 cawan beras basmati..cuci dan toskan

Air 3 cawan..1cwn beras:1 1/2 cwn air

Rempah tumis 4 sekawan

Daun salam/bay dan daun pandan

1 biji tomato..belah 4

1 biji bawang besar..belah 4

Cili merah dan hijau..potong memanjang

2sdb rempah beriani..campur sedikit air

1/2sdk serbuk kunyit

2senduk kecil susu cair

Garam

Minyak sapi dan minyak utk menumis

Pewarna kuning

Air mawar

Daun ketumbar, kismis,bawang goreng

..Panaskan minyak sapi dan minyak..tumis 4 sekawan..masukkan daun salam dan daun pandan..masukkan tomato..dah layu masykkan bawang dan cili..masukkan rempah beriani,serbuk kunyit..gaul..masukkan beras gaul sebati..masukkan susu cair dan air..perasakan..masak seperti biasa..

Bila nasi dah hampir masak..renjiskan air mawar..taburkan daun ketumbar,kismis,bawang goreng...akhir sekali letakkan ayam beriani diatas..tutup periuk..masak sampai nasi masak..

Titik pewarna kuning...biar 10 minit baru gaul nasi...



Ayam Beriani

1/2 ekor ayam..potong ikut suka

2sdb rempah beriani

1biji bawang besar..kisar

1ulas bawang putih..kisar

Halia..kisar

Garam..gula

Tumis bahan kisar..masukkan rempah dan sedikit air...masukkan ayam..boleh tambah air..masak sampai ayam empuk dan kering..perasakan..sedia untuk diletak atas nasi..





Dalca

1/2 cawan kacang dal..utk pekatkan kuah

..rendam smpai kembang dan rebus

Ayam/daging..potong kecil

Rempah tumis 4 sekawan

1biji bawang besar..kisar

1ulas bawang putih..kisar

Halia..kisar

3sdb rempah dalca

2sdb cili boh

1/2 santan cair..tak letak pun tak pe

Gula melaka..garam..asam keping

Terung, kacang panjang, lobak merah, ubi kentang, cili...potong kecil

...Tumis rempah 4 sekawan...masukkan bahan kisar..cili boh...rempah dalca dan sedikit air..masukkn kacang dal yg direbus..agak2 kacang dah hancur masukkan ayam..bila empuk masukkan santan dan sayur2..perasakan..



Acar

Bawang besar..hiris nipis

Halia..hiris nipis

Bawang putih..hiris nipis

Timun

Lobak merah

Cili

Biji sawi

Secubit serbuk kunyit

...Panaskan minyak tumis halia dan bawang putih..masukkan biji sawi...masukkan cuka..garam..gula..masukkan lobak merah dan timun..masukkan bawang besar dan cili..


Semoga semakin memudahkan bunda dalam membuatCara Memasak NASI BERIANIya, Terimakasih….


Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Cara Memasak NASI BERIANI"

Posting Komentar